torsdag, maj 18, 2006

Det glade land

Efter lang tids stilhed kommer her næste del af den retrospektive gennemgang af de scenarier, jeg har skrevet.

(Fastaval 2003)

Jeg troede i lang tid at jeg var færdig med at skrive scenarier. Det tog så lang tid og det blev alligevel ikke godt. Desuden havde jeg omkring denne tid en kærester, der var relativt high maintainance og ikke gav mig den store tid til skrive.

I efteråret 2002 fik jeg en mail fra Mette Finderup, der satte gang i min genfødsel som scenarieforfatter. Hun var scenarieansvarlig for den kommende Fastaval og ville gerne have unge og uprøvede forfattere og havde åbenbart set, at jeg havde skrevet til Fastaval nogle år før.

Jeg var netop blevet single og havde pludselig en utrolig mængde tid, som jo skulle bruges til et eller andet; så jeg besluttede mig for at prøve det der scenarieskrivning igen.

Jeg havde en løs ide om at jeg gerne ville skrive en roadmovie om nogle nynazister, der rejste igennem Danmark. Scenariet skulle beskrive verden, sådan som den så ud fra nazisternes perspektiv (det Danmark de rejste igennem, skulle med andre ord være gennemført dekadent og forfærdeligt). Mette var ikke så pjattet med ideen, da der allerede var en del roadmovies på tapetet. I dag havde jeg helt sikkert sagt at scenariet blev en road movie, uanset hvad hun nu syntes det skulle være. My way or the motherfucking high way og alt det der. Men dengang var jeg mere respektfuld overfor autoriteter (og så meget op til "de kendte"), så jeg ændrede min ide radikalt. Jeg beholdt dog nynazisterne.

Scenariet kom til at handle om nogle unge nynazster, der vil begå et mord på en indvandrerpolitiker. Jeg prøvede at gå bag om menneskene og vise, hvordan de var kommet i den situation, hvor de blev så desperate, at mordet ville give mening for dem. Ideen var god, men udførelsen haltede. Blandt andet var karaktererne virkelig klicheer og deres forhold til nazismen bliver næsten kun forklaret med deres dårlige barndomme (hvilket jeg ellers prøvede at undgå). Scenariet bærer også præg af at jeg netop var begyndt at læse scenarie og ikke havde læst så mange. Derfor er der stjålet med arme og ben fra de få jeg havde læst, både formmæssigt og med hensyn til opbygningen af teksten (basalt set har jeg hugget hele formen fra Ave Adam). Endelig bruger jeg side op og side ned på at fortælle, hvad pointen er med scenariet, i stedet for bare at skrive hvad det handler om (jeg bruger vist tre sider på at snakke om ytringsfrihed, uden at det har nogen direkte relation til scenariets fiktion). Nå ja og så er sproget knudret og overdrevent wannabe akademisk.

På trods af disse ting er det det første af mine scenarier, som jeg ikke er decideret pinligt berørt over at have skrevet. Kun lidt.

På Fastaval blev jeg endnu en gang skuffet, jeg troede virkelig at 2003 var det år jeg skulle komme med i eliten og vinde ottoer og den slags. Jeg havde endnu ikke rigtig noget begreb om, hvor meget et rigtig godt scenarie skilder sig ud fra et okay godt.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

オンラインカジノ 違法性秘密について memorial, Relacion Primera, though, like the one in the Escurial, without speedy restoration to better health. Mr. Pelham, your servant." http://xn--79-mg4axag2fvhmi9cc.com フレッシュは、ジパングカジノを取る receive favourable consideration on account of Rad's self-asserted オンラインカジノ ボーナス - 簡単なチュートリアル [url=http://xn--the23-1m4dobj1jwjxk6dc.com ]オンラインカジノ [/url]its roof and walls of rain and sun stained shingles and clapboards, ジパングカジノ

10:23 AM  
Anonymous Anonym said...

There are so many positive things about having children when we are older. Once you've set yourself in the mood, in the comfort of each other's company, everything else follows. You are in for an adventure that will last a lifetime.
http://www.pregnancyhelper.in

12:20 PM  

Send en kommentar

<< Home